Banksparen

Vermogensopbouw met belastingvoordeel

Banksparen


Beleggen op een bankspaarrekening betekent beleggen met belastingvoordeel. De term banksparen is enigszins verwarrend, want beleggen mag ook. In dat geval heet het een beleggingsrecht, maar de voorwaarden zijn precies hetzelfde. Je kunt banksparen voor je pensioen of voor de aflossing van je hypotheek. De rekening is geblokkeerd tot uitkeringsdatum. Dat betekent dat je het opgebouwde vermogen niet zomaar kunt opnemen. Voorbeelden van bankspaarproducten zijn:

Banksparen in twee fases

Banksparen kent twee fases, namelijk opbouwen en uitkeren.

1. Opbouwen

In de opbouwfase leg je periodiek of incidenteel geld in. De rekening is geblokkeerd tot uitkeringsdatum. Je kunt er dus niet zomaar geld vanaf halen. Rendementen worden bijgeboekt op de geblokkeerde rekening. Bij Perlas beleg je in de opbouwfase.

2. Pensioen uitkeren

In de uitkeringsfase komt je opgebouwde kapitaal tot uitkering. Omdat je bij het opbouwen belastingvoordelen hebt gehad is de uitkering aan strenge eisen onderhevig. Perlas faciliteert de opbouwfase en de uitkeringsfase. De uitkeringsfase verzorgen wij in samenwerking met Ostrica vermogensbeheer en het Noord Nederlands Effecten Kantoor, waarbij Ostrica het opgebouwde vermogen belegt. Je kunt er ook voor kiezen om het vermogen op einddatum over te maken naar een bank of verzekeraar die, onder inhouding van belasting, je uitkering verzorgt. Voor meer uitleg over de uitkeringsfase, neem gerust contact met ons op.

Lees meer over de uitkeringsfase

De rekening is geblokkeerd

Betekent dit verplicht tot de uitkeringsdatum?

Nee. Wij willen graag dat je bij ons blijft gedurende de looptijd, maar wij verplichten je niet om te blijven. Opzeggen kan op elk moment. Wij mogen bij banksparen alleen het geld niet rechtstreeks naar je rekening overschrijven. We zijn verplicht je geld naar een andere bank of verzekeraar over te maken waar jij je rekening kunt voortzetten. Redenen om te blijven:


Wil je toch voor de einddatum je geld op je eigen rekening? Houd dan rekening met een afrekening met de fiscus. De totale belasting inclusief een boete van maximaal 20% (dit is de zogenaamde revisierente) kan oplopen tot 69,50% van de opgebouwde waarde.

Banksparen of vrij vermogen?

Het verschil tussen banksparen en een vrije beleggingsrekening.

Op een vrije beleggingsrekening heb je geen belastingvoordeel. Je betaalt vermogensbelasting voor een totaal vermogen boven de 50.000 euro. Met een vrij vermogen rekening heb je geen beperkingen, die je met banksparen wel hebt. Zo mag je beleggen voor elk doel. En kun je geld opnemen en storten wanneer jij dat wilt. Bij banksparen betaal je géén vermogensbelasting over het bedrag dat je op je rekening hebt. Maar je mag niet onbeperkt geld inleggen of zomaar geld opnemen. Deze fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

Lees verder over vrij vermogen