Aanvullend pensioen voor werknemers

Fiscaalvriendelijk je pensioen aanvullen

Heb je een pensioentekort? Kies dan voor aanvullend pensioen


Perlas biedt de mogelijkheid om aanvullend pensioen op te bouwen voor werknemers. Als je nu aanvullend pensioen opbouwt, ontvang je straks extra inkomen naast je pensioen. Als je in Perlas belegt hoef je zelf geen verstand te hebben van beleggen. Je kiest voor een Perlasfonds dat bij jou past. De professionele beleggers doen de rest. Aanvullend pensioen opbouwen bij Perlas betekent:

Voor inkomens van boven de € 112.189 per jaar

Hoe werkt pensioen opbouwen?


Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt, heeft vanaf de AOW gerechtigde leeftijd tot overlijden recht op een AOW uitkering. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Ben je in loondienst dan bouw je via je werkgever, meestal in een collectieve regeling, een aanvullend pensioen op. Het pensioen dat je later krijgt, is een stuk lager dan veel mensen denken. Wil je later ook leuke dingen blijven doen? Dan zul je zelf actie moeten ondernemen voor een fatsoenlijke pensioenopbouw. Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met het opbouwen van extra vermogen. Al met een bescheiden bedrag per maand kun je met Perlas een mooi bedrag opbouwen voor later. Deze fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

Stap 1:

Bekijk hoeveel pensioen je hebt opgebouwd

Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je met je DigiD code precies zien hoeveel pensioen je naast je AOW hebt opgebouwd en bij welk pensioenfonds of -verzekeraar. Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als jijzelf overlijdt. Wat je op deze website niet vindt, is wat je zelf hebt geregeld.


Stap 2:

Bereken je jaarruimte

Bij pensioenopbouw geniet je fiscale voordelen, waarbij je maximale inleg beperkt is. Je mag per jaar niet meer op je bankspaarrekening inleggen van de fiscus dan je jaarruimte toelaat. Je inleg is dan aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Om de jaarruimte over een belastingjaar te berekenen, gebruik je de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Als je in de voorgaande jaren geen gebruik hebt gemaakt van je jaarruimte mag je deze tot zeven jaar terug rekenen.

Bereken je jaarruimte

Stap 3:

Open een rekening en bouw pensioen op

Als je weet wat je maximaal fiscaal mag inleggen kun je een rekening openen. Het bedrag van je jaarruimte is het maximale bedrag dat je mag inleggen. De jaarruimte wordt jaarlijks aangepast. Je zult dus elk jaar moeten (laten) narekenen hoeveel je mag storten. Je bent overigens niet verplicht je maximale jaarruimte te storten. Minder mag ook. Meer niet. Wil jij meer geld opzij zetten dan is toegestaan? Kies dan voor een vrij vermogen rekening. De inleg is dan niet aftrekbaar maar je hebt ook geen beperkingen.

Open een rekening

Stap 4:

Je pensioen wordt uitgekeerd

Vanaf je AOW leeftijd kun je je opgebouwde pensioenkapitaal laten uitkeren. Omdat je bij het opbouwen belastingvoordelen hebt gehad zijn de pensioenuitkeringen belast. Perlas verzorgt de uitkeringsfase. Je kan er dus voor kiezen om je pensioen uit te laten betalen via Perlas, waarbij Perlas het opgebouwde pensioenbedrag verder belegt. Het alternatief is om je pensioenvermogen over te maken naar een bank of verzekeraar die, onder inhouding van belasting, je pensioenuitkeringen verzorgt. Perlas kan jou hierin faciliteren.

Lees verder over uitkeringsfase