Pensioen in 1 minuut uitgelegd

Aanvullend pensioen opbouwen: een extra potje voor later

AOW-Pensioen


De AOW is een basispensioen van de overheid voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit. Als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt ben je automatisch verzekerd en heb je recht op een AOW-uitkering. Heb je niet de volledige 50 jaar voor je pensioendatum in Nederland gewoond of gewerkt? Dan kan het zijn dat er een korting op de uitkering wordt toegepast. Naast je AOW heb je als werknemer via de werkgever vaak een pensioen. ZZP'ers hebben deze mogelijkheid meestal niet. Als ZZP'er, maar ook als werknemer kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen met fiscale voordelen. Deze fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Je pensioen bestaat dus uit een optelsom van AOW, collectief pensioen en (op eigen initiatief) aanvullend pensioen. Hieronder zie je verschillende vormen van pensioen:

  • AOW, een basispensioen van de overheid voor iedereen
  • Collectief pensioen, uit loondienst via de werkgever
  • Aanvullend pensioen voor werknemers, om het persioentekort aan te vullen
  • ZZP Pensioen, pensioen om het tekort aan te vullen voor ZZP'ers
  • Nettolijfrente, pensioen voor inkomens boven de € 110.111 per jaar

Op welke leeftijd gaat de AOW-uitkering in?


De AOW-leeftijd gaat versneld omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Op de site van de SVB kan je je geschatte pensioenleeftijd berekenen. Ben je geboren op of na 30 september 1956? Dan is je AOW-leeftijd minimaal 67 jaar en 3 maanden. Hieronder een overzicht.Geboortedatum

Jaar waarin je AOW krijgt

Leeftijd waarop de uitkering ingaat

na 31 maart 1952 en voor 1 januari 1953

2018

66

na 31 december 1952 en voor 1 september 1953

2019

66 + 4 maanden

na 31 augustus 1953 en voor 1 mei 1954

2020

66 + 8 maanden

na 30 april 1954 en voor 1 januari 1955

2021

67

na 30 september 1956

2022+

minimaal 67 + 3 maanden


Collectief pensioen voor werknemers


Naast de AOW uitkering is er vaak een collectief pensioen voor werknemers. Als je in loondienst bent, belegt je werkgever via een pensioenfonds of verzekeraar voor je pensioen. De werkgever en de fiscus betalen mee aan je collectieve pensioenopbouw. Hoeveel de werkgever bijdraagt en hoeveel je zelf, middels inhouding op je salaris betaalt, verschilt per werkgever. Als collectief pensioen wordt aangeboden is deelname verplicht. Wil je weten hoeveel pensioen jij hebt opgebouwd? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl en log in met je persoonlijke DigiD.

Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl

ZZP pensioen en aanvullend pensioen


Als zelfstandig ondernemer ontvang je wel AOW, maar bouw je geen collectief pensioen op. Omdat AOW slechts een basis pensioen is, is alleen de AOW uitkering niet genoeg. Als zelfstandig ondernemer kan je fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen via banksparen. Dat betekent dat je pensioenrekening geblokkeerd wordt tot de datum van uitkering, met als bijkomend voordeel dat je geen vermogensbelasting betaalt. Dit kan afhangen van individuele omstandigheden en aan wijzigingen in de toekomst onderhevig zijn. Ook als werknemer kan je via banksparen naast collectief pensioen, aanvullend pensioen opbouwen. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op onze pagina's ZZP Pensioen of aanvullend pensioen of neem contact met ons op.

Ga naar aanvullend pensioen