Onze unieke beschermingsconstructie
Wij beschermen je ingelegde geld tegen grote dalingen en andere beleggingsrisico's. Daarvoor gebruiken onze experts verschillende instrumenten.>
Groei met minder risico
Sinds het begin van de financiële crisis, is er vraag naar strategieën die heftige koersdalingen voorkomen of beperken. In veel gevallen gaat het reduceren van risico’s ten koste van het rendement. Maar er zijn uitzonderingen. De resultaten van de door ons ontwikkelde en uitgebreid geteste beschermingsstrategieën, laten indrukwekkende resultaten zien.
Actief beschermingsbeleid
Je beleggingen zijn bij Perlas (voor nu en in de toekomst) zoveel mogelijk beschermd tegen klappen op de financiële markten. In tegenstelling tot de heersende opvatting, hoeft deze risicoreductie niet altijd ten koste van je rendement te gaan.
Het grote risico voor beleggers is de ‘black swan’, ofwel staartrisico, genaamd. Een politieke coup, een ramp, een onverwacht faillissement of onvoorspelbare verkiezingen kunnen allemaal impact op je rendement hebben. Maar bij Perlas hoef je daarover geen zorgen te maken. Wij verkleinen de gevolgen van onbekende risico’s terwijl je wél profiteert van koersstijgingen.
- Risico-analyse
- Momentum
- Volatiliteit
Risico-analyse
Traditioneel stellen banken en vermogensbeheerders portefeuilles samen op basis van ‘normale’ verwachtingen. Dan wordt het risico weergegeven in een profiel op basis van calculaties. Je krijgt dan risico-analyses van je belegde geld die beginnen met “In 98% van de gevallen.........”. Dat klinkt geruststellend, maar in werkelijkheid gedragen markten zich veel grilliger. Maar al te vaak blijkt de ingeschatte 98% in werkelijkheid opeens lager te zijn. Dan zijn de effecten in de resterende 2% vaak (extreem) negatief voor je belegde geld. Uitgerekend die ‘niet-normale 2% van de gevallen ...” staat voor paniek veroorzakende schokken in de markt. Deze schokken hebben vaak een spiraal van dalende koersen van de vele soorten beleggingen tot gevolg. De portefeuille is dan meteen véél minder waard en de financiële doelstellingen moeten drastisch bijgesteld worden.
Momentum
We weten het uit talloze onderzoeken: aandelen van financiële waarden die goed hebben gepresteerd, doen dat nog enige tijd. En beleggingen die slecht hebben gepresteerd, zullen ook niet snel stijgen. Deze momenten herkennen we in ons systeem. Bijvoorbeeld in de MSCI World Index. Daarin herkennen we trends die langer dan een aantal maanden zichtbaar waren. Meerdaagse gemiddelden zijn bijvoorbeeld een belangrijke indicator. Aan de hand daarvan berekenen we gedurende een vaste periode de gemiddelde koers. Die gebruiken we in onze strategie om een lange termijn trend op financiële markten te bepalen. En dus ook om het juiste moment voor aan- of verkoop te bepalen.
Volatiliteit
Ook de beweeglijkheid van aandelen (volatiliteit), speelt een belangrijke rol in onze beschermingsstrategie. Die fungeert namelijk als alarm. In stabiele en opgaande markten is de volatiliteit vaak laag. Maar in tijden van (sterk) dalende markten zien wij vaak een stijging van de volatiliteit, die wordt gemeten door de VIX-index. Deze index is een voorbeeld van op- en neergaande bewegingen in de tijd. Die bewegingen monitoren we natuurlijk voortdurend. Want een sterke koersval van aandelen werd in het verleden altijd vergezeld van pieken. Wat doen we als het momentum negatief is en de volatiliteit stijgt? Dan bouwen we portefeuilles af en beschermen zo het vermogen van onze klanten. Want het is vooral de combinatie van momentum en volatiliteit, die onze strategie effectief en succesvol maakt.